Aquesta pàgina pertany a www.evagomez.com, pàgina oficial de la cantautora Eva Gómez.

dimarts, 16 de maig del 2017

ENCARA SOMIE: la història de Bibihal Uzbeki feta cançó.

Sempre he pensat que la meua finalitat és contar històries mitjançant cançons. Va ser uns dels meus primordials interessos quan vaig començar a tocar la guitarra. D'això ja fa més de 25 anys i ací estic amb les mateixes intencions.

El cas d'aquesta cançó i la història de la seua protagonista són el clar exemple de la sort que tinc: una estranya capacitat d'interioritzar una història i fer-la cançó; contar-la a la meua manera. I intentar que la història en qüestió arribe a la gent que escolte la cançó és la finalitat real.

Uns periodistes van trobar en un camp de refugiats de Croàcia a Bibihal Uzbeki, una anciada de 105 anys que viatjava a l'esquena del seu nét des de Kunduz, Afganistan. Ella no podia caminar i estava pràcticament cega. Vam poder llegir la notícia a uns quants mitjans de premsa i encara podem trobar-la a la xarxa... Aquella història no era, ni molt menys, més important que qualsevol de les desgràcies que encara passen; les migracions per les guerres i conflictes que malauradament es viuen arreu del món i concretament a l'Orient Pròxim i Mitjà... Però aquella dona tan major van fer unes concretes i esclaridores declaracions: ella somiava en un món millor; un món sense guerres ni bombes. Ella creia i pensava que era possible.

Bibihal Uzbeki  (foto de premsa)

Una força que no puc descriure va ocupar-me en fer-li una cançó a aquesta senyora, o almenys la seua història em va inspirar per composar i contar-cantar "Encara somie", una peça dedicada a ella en el disc CANÇONS DE DONA. Tant al disc com al directe vam pensar, que arranjar les melodies amb el rabab afganés (instrument tradicional d'Afganistan), era una bonica idea plena de simbolisme; i de pas, un reconeixement a una cultura enorme que geogràficament està desapareixent per culpa de guerres i interessos.

Aquella història tenia un gran missatge, un sentit: si una dona afganesa de 105 anys, després d'haver passat per mil conflictes armats i guerres; després de veure i patir tantes misèries... Si aquella dona tenia esperança, tots i totes la podem tindre: "Si encara somie jo... Per què no pot haver un món millor?"

"Encara somie" en directe (11/03/2017)